de verkiezing van muziekdocent van het jaar 2024

de verkiezing van muziekdocent van het jaar 2024

Wij zoeken de coolste, meest enthousiaste en meest inspirerende muziekdocent! Voor de verkiezing van de Muziekdocent van het Jaar! Ken jij zo’n leraar? Die met zijn of haar energie de klas meesleept en voor een toffe sfeer zorgt. We willen iemand die niet alleen uit boeken leert, maar ook praktisch aan de slag gaat en vooral plezier heeft en dat overbrengt. Of het nu in de les is of daarbuiten, zoals bij het bezoeken van live concerten, het regelen van te gekke optredens, samen chill videoclips kijken of ze zelf maken.

Tot eind mei kan je via DIT formulier jouw favoriete muziekdocent opgeven. Uit al deze nominaties worden 5 finalisten geselecteerd die voor de jury hun (video)verhaal kunnen doen. En uiteindelijk bepaalt die jury op basis van die verhalen, wie zich een jaar lang ‘Muziekdocent van het Jaar’ mag noemen!

wie of wat is de muziekdocent van het jaar/

De uitverkiezing ‘Muziekdocent van het Jaar’ wordt jaarlijks georganiseerd door Buma Cultuur en de branchevereniging/vakbond Vereniging Leraren Schoolmuziek (VLS) en onderstreept het grote belang van gedegen muziekonderwijs. Op een groot aantal scholen ontbreekt een echte muziekdocent of soms zelfs muziekonderwijs als onderdeel van het onderwijspakket. Een slechte zaak volgens de directeur van Buma Cultuur Frank Helmink: “In onze optiek is het gebrek in structuur voor wat betreft de muziekeducatie in Nederland een zeer onwenselijke situatie. Wij vragen via deze verkiezing nadrukkelijk aandacht voor het belang van muziekonderwijs én de rol van de muziekdocent daarin.”

Muziek is een fantastische bron van inspiratie; dat moet muziekles dus ook zijn. En dat hangt dan weer af van de ‘power’ en de bevlogenheid van de docent!

We zoeken een docent die muziek niet zo zeer als een vak beschouwt, maar als een levensstijl, en die deze passie enthousiast deelt met zijn of haar leerlingen. De Muziekdocent van het Jaar moet niet alleen kennis verspreiden, maar vooral ook een onuitwisbare indruk achterlaten op de muzikale reis van zijn leerlingen. Is jouw muziekdocent/jouw collega de ultieme kandidaat? Draag hem dan voor!

Hoe? Simpel! Hier klikken!

Wie organiseert deze verkiezing?

buma cultuur & VLS/

De jaarlijkse uitverkiezing is in het leven geroepen door Buma Cultuur en branchevereniging VLS. Buma Cultuur richt zich op het bevorderen en ondersteunen van de Nederlandse muziekindustrie. Ze beheert o.a. auteursrechten en royaltyzaken voor muzikanten, componisten en muziekuitgevers. Buma Cultuur organiseert daarnaast evenementen, prijsuitreikingen en initiatieven om de ontwikkeling van Nederlands muzikaal talent te stimuleren en het culturele muzieklandschap te versterken. Het gebrek aan structureel muziekonderwijs en het steeds verder onder druk komen te staan van het vak muziekdocent in het VO was voor Buma Cultuur aanleiding om in 2013 te starten met Buma Music Academy (BMA). Inmiddels maken ruim 600 docenten in het voortgezet onderwijs gebruik van het modulaire muzieklessen-pakket van BMA. Deze lessen worden ondersteund door bekende Nederlandse artiesten die jaarlijks hun medewerking aan het programma verlenen door gastlessen, workshops en optredens te verzorgen.VLS is dé vakvereniging en vakbond voor muziekdocenten in het basisonderwijs (po), voortgezet onderwijs (vo), speciaal onderwijs (so), mbo en hbo.We ondersteunen leden bij persoonlijke vragen over onderwijsinhoudelijke zaken en arbeidsvoorwaarden. VLS lobbyt, organiseert bijeenkomsten en nascholing en maakt zich hard voor de kwaliteit van het vak muziek op school.

Hoe wordt de winnaar bepaald?

nominatie & verkiezing/

Om tot een uiteindelijke winnaar te komen is er een overzichtelijk nominatie-traject opgezet. Om te beginnen kan een docent zich niet zelf nomineren, dat zullen toch echt leerlingen, collega’s of bijvoorbeeld ouders moeten zijn. Via een campagne op social media en via diverse nieuwsbrieven roepen we iedereen op een docent te nomineren met daarbij een korte motivatie waarom de betreffende docent de titel ‘Muziekdocent van het Jaar’ zou moeten krijgen. Uit de genomineerden zal een vakkundige jury (bestaande uit vakgenoten, artiesten en vertegenwoordigers van de organiserende partijen) een vijftal kandidaten kiezen die het in de finaleronde tegen elkaar gaan opnemen. De vijf finalisten krijgen dan de kans zich in een video te presenteren aan de jury. Door de video krijgt de jury een goed beeld van de docenten en gecombineerd met de inzendingen uit het nominatietraject komen ze dan tot hun eigen persoonlijke keuze. Ieder jurylid mag 5,4,3,2 en 1 punt toekennen aan een docent en zo ontstaat er uiteindelijk een objectief gekozen winnaar. Het songfestival is er niets bij. Genomineerd worden en tot de laatste vijf doordringen is wat ons betreft al een geweldige prestatie dus we nodigen alle finalisten uit voor de uitreiking. Pas daar weten we wie er zich een jaar lang ‘Muziekdocent van het Jaar’ mag noemen.

het belang van muziekonderwijs/

Muziekonderwijs is van wezenlijk belang omdat het als een universele taal fungeert die deuren opent naar verrijking en ontwikkeling. In opdracht van BUMA Cultuur bevroeg TNS/NIPO 500 ouders en 250 docenten en daaruit bleek dat 55% van hen muziekeducatie als ‘belangrijk tot zeer belangrijk’ beschouwt. Dat was het hoogst selecteerbare antwoord.

Waarom is dit percentage zo hoog? Omdat muziekonderwijs niet simpelweg beperkt blijft tot het aanleren van noten of het zingen van liedjes. Het stimuleert cognitieve functies, verbetert het geheugen en bevordert creativiteit. Kinderen die muziek leren, ontwikkelen niet alleen muzikale vaardigheden, maar ook levensvaardigheden zoals discipline, teamwork en doorzettingsvermogen.

Bovendien fungeert muziek als een emotionele uitlaatklep, waardoor leerlingen leren hun gevoelens op een gezonde manier te uiten. Wanneer meer dan de helft van ouders en docenten muziekonderwijs als cruciaal beschouwt, is het niet slechts een melodieuze wens, maar eerder een erkenning van de aanzienlijke invloed van muziek op de vorming van evenwichtige, slimme en creatieve individuen.

Bekijk het interview met Frank Helmink (Buma Cultuur) en Eric Bogers (VLS) over het belang van muziekonderwijs in NPO Spraakmakers

de uitreiking/

Zal plaatsvinden op: 28 juni 2024 vanaf 14:00.

Locatie:

Katholieke Scholengemeenschap
Assumburg 10
Hoofddorp

Je bent welkom!

We maken op een later tijdstip bekend waar en wanneer de uitreiking zal plaatsvinden!

waar/